Obec Medlovice
Medlovice

Mobilní aplikace obce ke stažení ZDE

Zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

3. Pojmenování (název) životní situace

Zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

4. Základní informace k životní situaci

Zvláštní příspěvek k důchodu náleží:

  • osobám, jimž byla výše důchodu upravena jako účastníkům odboje, ke dni podání žádosti jsou občany České republiky a pobírají starobní nebo invalidní důchod z českého důchodového pojištění,

  • osobám, které v období komunistického režimu vykonaly trest odnětí svobody nebo vazbu a později byly stanoveným způsobem rehabilitovány, jestliže neoprávněné věznění činilo celkem alespoň 12 měsíců, ke dni podání žádosti jsou občany České republiky a pobírají starobní nebo invalidní důchod z českého důchodového pojištění,

  • osobám, které v období komunistického režimu byly zařazeny v táborech nucených prací, pracovních útvarech, centralizačních klášterech anebo vojenských táborech nucených prací, jestliže rozhodnutí o zařazení do těchto zařízení bylo stanoveným způsobem zrušeno a jestliže celková doba pobytu v těchto zařízeních činila alespoň 12 měsíců, ke dni podání žádosti jsou občany České republiky a pobírají starobní nebo invalidní důchod z českého důchodového pojištění,

  • vdovám a vdovcům pobírajícím vdovský nebo vdovecký důchod po osobách uvedených pod první až třetí odrážkou,

  • účastníkům povstání v květnu 1945 - držitelům potvrzení podle § 7 zákona č. 357/2005 Sb., jenž jsou ke dni podání žádosti občany České republiky a pobírají starobní nebo invalidní důchod z českého důchodového pojištění.

Zvláštní příspěvek k důchodu náleží ve výši:

  • 2 500 Kč měsíčně osobám uvedeným pod první až třetí odrážkou výše (od splátky důchodu splatné v lednu 2010 ve výši 2 676 Kč měsíčně),

  • 1 250 Kč měsíčně osobám uvedeným pod čtvrtou a pátou odrážkou výše (od splátky důchodu splatné v lednu 2010 ve výši 1 338 Kč měsíčně).

Na základě zákona č. 108/2009 Sb. byly od července 2009 mezi oprávněné osoby, jimž náleží zvláštní příspěvek k důchodu, zařazeny i osoby uvedené pod druhou a třetí odrážkou výše, které nesplňují podmínku neoprávněného zbavení osobní svobody v rozsahu alespoň 12 měsíců, jestliže zbavení osobní svobody nebylo časově vymezeno nebo mělo trvat déle než 12 měsíců a k jejich propuštění došlo ze zdravotních důvodů, a vdovy či vdovci po těchto osobách.

Vdovy či vdovci po osobách uvedených pod pátou odrážkou výše nárok na zvláštní příspěvek k důchodu nemají.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o zvláštní příspěvek k důchodu může podat:

  • oprávněná osoba,

  • osoba jednající za oprávněnou osobu na základě plné moci (zmocněnec),

  • opatrovník oprávněné osoby (jejíž svéprávnost byla omezena v takovém rozsahu, že není schopna v této věci samostatně právně jednat).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Zvláštní příspěvek k důchodu náleží oprávněným osobám uvedeným v bodě 04. Splnění podmínky státního občanství se posuzuje ke dni podání žádosti.

Vznikl-li nárok na výplatu důchodu před 1.1.2006, náleží zvláštní příspěvek od splátky důchodu splatné v lednu 2006. Vznikne-li nárok na výplatu důchodu po 31.12.2005, náleží zvláštní příspěvek ode dne přiznání důchodu.

Osobám, které nesplnily podmínku 12 měsíců neoprávněného omezení osobní svobody a u nichž toto neoprávněné omezení osobní svobody, které nebylo časově vymezeno anebo které mělo trvat déle než 12 měsíců, skončilo ze zdravotních důvodů, a vdovcům a vdovám po těchto osobách vzniká nárok na zvláštní příspěvek k důchodu nejdříve od splátky důchodu splatné v červenci 2009.

Nárok na zvláštní příspěvek k důchodu nezaniká uplynutím času. Nárok na výplatu zvláštního příspěvku k důchodu zaniká uplynutím 5 let ode dne, za který zvláštní příspěvek nebo jeho část náleží; tato lhůta neplyne po dobu řízení o zvláštním příspěvku k důchodu.

Při souběhu nároků (tj. v případě, že žadatel by měl nárok na zvláštní příspěvek k důchodu z více různých důvodů) se vyplácí pouze jeden zvláštní příspěvek, a to ten, který je vyšší.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Řízení lze zahájit pouze na podkladě písemné žádosti podané některou z osob uvedených v bodě 05.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Je-li plátcem důchodu, jehož výplatou je vznik nároku na zvláštní příspěvek k důchodu podmíněn, Česká správa sociálního zabezpečení, lze písemnou žádost zaslat na adresu České správy sociálního zabezpečení, popřípadě ji podat prostřednictvím jejích pracovišť - jednotlivých okresních správ sociálního zabezpečení, Pražské správy sociálního zabezpečení nebo Městské správy sociálního zabezpečení Brno (dále též "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ").

Je-li plátcem důchodu jiný orgán (tj. orgán sociálního zabezpečení ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti), podává se žádost o zvláštní příspěvek k důchodu tomuto orgánu.

Podání žádosti o zvláštní příspěvek k důchodu není časově omezeno.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Při uplatnění žádosti a pro prokázání českého státního občanství je nutné mít k dispozici některý z těchto dokladů:

  • platný občanský průkaz,

  • platný cestovní pas České republiky,

  • ověřený doklad (osvědčení) o státním občanství České republiky.

Uplatňuje-li žádost pro oprávněného jeho zmocněnec, musí předložit též písemnou plnou moc.

K prokázání rozhodných skutečností ve většině případů slouží doklady, které má Česká správa sociálního zabezpečení již založeny ve svých evidencích.

Doklady, které součástí evidencí České správy sociálního zabezpečení dosud nejsou, se předkládají v originálech nebo v ověřených kopiích (opisech).

Osoby uvedené pod druhou a třetí odrážkou v bodě 04, uplatňující nárok na zvláštní příspěvek k důchodu z titulu nezákonného zbavení osobní svobody v rozsahu kratším než 12 měsíců, musí předložit doklad, z něhož je zřejmé, že zbavení osobní svobody mělo trvat déle než 12 měsíců nebo nebylo časově vymezeno a že k propuštění došlo ze zdravotních důvodů.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Tiskopis "Žádost o zvláštní příspěvek k důchodu (ZPD) podle zákona č. 357/2005 Sb." je k dispozici na všech OSSZ/ PSSZ/ MSSZ nebo na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

Případné ověření pravosti listinných dokumentů překládaných při osobním podání žádosti provádí bezplatně příslušná OSSZ/ PSSZ/ MSSZ.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vydání rozhodnutí jsou stanoveny správním řádem.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci (dotčené osoby) nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

V případech, kdy Česká správa sociálního zabezpečení nebude mít ve svých evidencích podklady rozhodné pro posouzení nároku, může být žadatel vyzván k jejich předložení.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

28. Popis byl naposledy aktualizován

05.12.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Oranžové hřiště

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
jasno 6 °C 2 °C
středa 20. 3. jasno 8/0 °C
čtvrtek 21. 3. polojasno 8/1 °C
pátek 22. 3. skoro jasno 7/0 °C

Svátek

Svátek má Josef

Rychlý kontakt

Adresa
Medlovice 140
687 41 Medlovice
Tel.:
572 594 721, 572 594 731
E-mail:
obec@obecmedlovice.cz

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

img_4296.jpg